Afscheidshuis Angeroyen

Begin 2021 hebben wij de deuren geopend van het monumentale pand Angeroyen. Deze statige villa midden in Didam heeft een rijke historie met verschillende functies en doet nu dienst als opbaarlocatie. De locatie van dit prachtige pand is uniek in de omgeving.

Afscheidshuis Angeroyen kunt u gebruiken als 24-uurs opbaarlocatie. Daarnaast hebben we een speciale ruimte gecreëerd voor de laatste verzorging en de aankleding van uw dierbare.

Waar moet u bij een uitvaart aan denken?

Wanneer een dierbare overlijdt moet er op korte termijn een goed verzorgde uitvaart geregeld worden. Het is verstandig daar snel mee te beginnen om hoge kosten te voorkomen. Maar waar moet u allemaal aan denken, wat moet u regelen en wat moet u vooral niet vergeten?

Dit artikel geeft antwoord op vragen die belangrijk zijn bij het regelen van een uitvaart, zoals:

Lees hieronder verder of neem direct direct contact met ons op. Dan helpen wij in een persoonlijk gesprek verder op weg.

Bel bij overlijden: 0316-223936

Bij een overlijden zijn er een aantal punten die belangrijk zijn

Uitvaartverzekering

Controleer of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Als dit namelijk het geval is kunt u hiermee (een deel van) de uitvaartkosten betalen. Bewaar altijd alle rekeningen rondom het overlijden aangezien u de kosten die u niet vergoedt krijgt via de uitvaartverzekering van de erfenis af kunt trekken.

Akte van overlijden

Wanneer er iemand overlijdt moet er aangifte worden gedaan bij de burgerlijke stand, dit kunt u zelf doen maar in veel gevallen zal de uitvaartondernemer dit doen. Deze persoon overhandigt u een akte van overlijden. Dit document heeft u vaak nodig om instanties te informeren.

Informeren van Instanties

Als iemand overlijdt wordt alleen de Sociale Verzekeringsbank automatisch op de hoogte gebracht. Wat de gevolgen zijn voor uitkeringen en pensioenen kunt u checken op svb.nl/overlijden. De volgende instanties moet u zelf informeren:

 • Werkgever
 • Verzekeringsmaatschappijen
 • Pensioenfonds
 • Banken
 • Verenigingen
 • Donateurschappen
 • Woningbouwverenigingen
 • Organisaties waar de overledene abonnementen en lidmaatschappen heeft lopen
 • Klantenkaarten
 

Checklist bij overlijden

Wanneer een familielid overlijdt is dit erg ingrijpend. Naast bovengenoemde punten zijn er meer zaken die u in deze moeilijke tijd moet regelen. De checklist op deze pagina zal u daarbij helpen.

Wij staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek. Neem direct contact met ons op.
 

Wie moet de uitvaart regelen?

Als u te maken krijgt met iemand die overlijdt in uw omgeving kan het lastig zijn om tijd en aandacht vrij te maken voor administratieve zaken. Het is van belang dat zowel persoonlijke als financiële zaken juist worden afgehandeld. In sommige gevallen is dit niet altijd even makkelijk, het is daarom goed om dit samen met iemand anders af te handelen zoals  bijvoorbeeld met een familielid. Dit zal misverstanden en onduidelijkheden voorkomen. In een testament kan een persoon zijn aangewezen wie de afwikkeling van de erfenis regelt, deze persoon wordt de executeur genoemd. Dit kan een van de erfgenamen zijn maar ook een buitenstaander (meer info  erfwijzer.nl/executeur).

 

Wanneer moet de uitvaart plaatsvinden?

Na het overlijden moet er een crematie of begrafenis geregeld worden. In de wet op de lijkbezorging staat beschreven dat de uitvaart niet binnen 36 uur na het overlijden mag plaatsvinden en uiterlijk op de zesde werkdag. Met toestemming van de officier van justitie kan er een uitzondering gemaakt worden op deze wet. Met een verklaring van de behandelend arts kan bij de gemeente een uitstel aangevraagd worden om na de zesde werkdag te mogen cremeren of begraven.

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

Wat kost een crematie?

De kosten van een crematie kunnen erg variëren per crematorium en liggen tussen de €900 en €1.200 euro. Voor kinderen wordt in veel gevallen een lager tarief gehanteerd. In dit bedrag zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • (Indien aanwezig) De beschikking over een familiekamer waar de familie voor de plechtigheid plaats kan nemen
 • Gebruik van de aula voor de plechtigheid, inclusief gebruik van een muziekinstallatie
 • Gebruik van de koffiekamer voor condoleances, inclusief bediening, maar exclusief consumpties
 • De crematie, alsmede de asurn met daarin de overgebleven as.
 

Wat kost een begrafenis?

De kosten van een begrafenis kunnen net als van een crematie erg variëren. In het bijzonder de grafrechten verschillen sterk tussen verschillende regio’s. Daarnaast is de omvang van de begrafenis van grote invloed. Een fraaie kist kost al snel enkele honderden euro’s meer dan een standaardkist en zo zijn er veel meer factoren die een rol spelen in de uiteindelijke prijs van een begrafenis. Een gemiddelde begrafenis kost in Nederland tussen de €7.000 en €9.000. 

Een begrafenis is in de meeste gevallen duurder dan een crematie. Het verschil zit hem in de kosten voor het graf en de grafsteen. De kosten van grafrechten verschillen zeer sterk per regio. Deze kosten bedragen minimaal €500, maar in enkele regio’s loopt dit bedrag op tot €5.000. In Zevenaar, Didam, Duiven en Westervoort bedragen de kosten ongeveer €1.900 voor een periode van 10 jaar. In veel gevallen zijn de kosten voor een graf in een grote stad of begraafplaats hoger dan voor een graf in een kleine stad of oude begraafplaats. 

Andere kosten die ervoor zorgen dat een begrafenis duurder is dan een crematie, zijn de grafsteen en de gedenksteen. De grafsteen/zerk is een plaat die ligt bovenop het graf ligt en de gedenksteen is de verticale steen waarop de naam, geboorte-en overlijdensdatum van de overledene is gegraveerd. Een gemiddelde gedenksteen kost ongeveer €1.700. Wanneer hier een liggende grafsteen bij komt stijgt dit bedrag tot gemiddeld €2.500. Uiteraard variëren de kosten afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren, het materiaal van de steen, de vorm en het formaat van de steen.

Waar kunt u terecht in voor een uitvaart in Zevenaar en omgeving?

Opbaren overledene

Wij vinden het belangrijk dat u zelf op gepaste wijze afscheid kan nemen van uw dierbare, maar dat ook vrienden, familie en andere nabestaanden de overledene kunnen bezoeken. Het is mogelijk dat u uw dierbare bij u thuis laat opbaren. U kunt dan zelf bepalen op welke tijdstippen u bezoek wil ontvangen.

Afscheidshuis d’n Dunsel en Haagen uitvaartverzorging

Afscheidshuis D'n Dunsel is een bijzonder monumentaal pand op een prachtige locatie in Didam. Ons rouwcentrum is makkelijk te bereiken vanuit veel plekken in De Liemers. Vanuit Zevenaar is het bijvoorbeeld maar een paar minuten rijden. Begin 2013 hebben wij het pand opengesteld als afscheidshuis. In de villa zijn rouwkamers ingericht waar u zelf de sleutel van ontvangt, zodat u de overledene 24 uur per dag kunt bezoeken. Er is een ruimte waar de overledene gewassen en aangekleed kan worden en een condoleance-ruimte. Bovendien is er op de bovenverdieping een kamer ingericht waar bezoekers kunnen overnachten. Tevens zijn hier een ruime badkamer en woonkamer met speelhoek aanwezig.

Hoe kunt u de uitvaart zo goed mogelijk laten verlopen?

Om een uitvaart zo goed mogelijk te laten verlopen komen veel (bij)zaken kijken. Wij proberen u hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Haagen Uitvaartverzorging verzorgt uitvaarten van de Achterhoek tot Arnhem, van de Betuwe tot Nijmegen en verder. Maak bij ons een melding via de contactpagina dan plannen wij zo snel mogelijk een afspraak met u in. Tijdens deze afspraak kunnen we de wensen van u of uw dierbare bespreken en zorgen we samen voor een mooi afscheid.

Wij staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek. Neem direct contact met ons op.  

Uitvaartverzorging- en begeleiding in Montferland, De Liemers en De Achterhoek

Ons rouwcentrum staat in Didam, maar wij zijn niet alleen actief in de Gemeente Montferland. Ook in de hele regio De Liemers en in een deel van De Achterhoek kunt van onze uitvaartdiensten gebruik maken. Dus ook in plaatsen als Zevenaar, Doetinchem, Zeddam, Angerlo, 's Heerenberg, Wehl, Didam en Gaanderen staan wij voor u klaar. 

Wilt u weten of wij ook in regio actief zijn? Neem dan contact met ons op.

 

Bel me terug

Vul uw gegevens hieronder in en wij bellen u z.s.m. terug.  
Delen: